Az eldobható pelenka, mint csodaeszköz a lakhatási válság megoldásában

Az eldobható pelenka, mint csodaeszköz a lakhatási válság megoldásában

Szülőként, gyakori pelenka vásárlóként bele se gondolunk hova kerülnek az eldobható baby pelenkák. Nemrégiben a Távol-Keleten, Japánban rájöttek arra, hogy a pelenkák akár 40%-át is helyettesíthetik a betonhoz használt homoknak anélkül, hogy csökkentenék annak szilárdságát.

Mérnökök felfedezték a junior eldobható pelenkák újrahasznosításának egy újabb módját, megfizethető építőelemek alapjait képezhetik.

A felaprított pelenkák helyettesíthetik a betonhoz használt homok 9-40%-át anélkül, hogy csökkentenék annak szilárdságát. A magas pelenka árak miatt szerencsés második feladatkört is kitalálni az eldobható pelenkáknak. A legtöbb mini pelenka elsődleges életciklusa csupán pár óra, ezt lehet jelentősen meghosszabbítani, ha építőanyagként hasznosítjuk újra.

Az eldobható pelenkák általában faforgácsból, pamutból és szuper abszorbens polimerekből készülnek, amelyek kis mennyiségben javítják a beton mechanikai tulajdonságait. Ezek széles körben elérhetők olyan helyeken, mint Indonézia és más alacsony és közepes jövedelmű országok, ahol a népességszám növekedése miatt több a pelenkázó lakosság mérete magasabb.

A homok részét különböző arányban helyettesítve tisztított és aprított pelenkákkal egy betonkeverékben, megvizsgálták hogyan befolyásolja a csere a végtermék stabilitását. A kísérlet valóban csökkentette a beton átfogó szilárdságát, így a szerkezeti elemek, mint a gerendák és a padlók nagyobb homok koncentrációt igényeltek, míg az építészeti elemek, mint a betonblokkok és falpanelek, funkcionálisak maradtak, még akkor is, amikor a pelenka-hulladék aránya elérte a homok 40%-át. A padlók viszont már nem voltak terhelhetők, amikor a pelenka-hulladék aránya meghaladta a 9%-ot. Az eredmények azt mutatták, hogy jelentős mennyiségű pelenka-hulladék felhasználható építőanyagként, ami csökkentheti a szemétlerakók terhelését és növelheti a megfizethető lakhatás lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy egy kis, 36 négyzetméteres, egyszintes betonházhoz szükséges homok 27%-a helyettesíthető aprított pelenkával.

Ez azt jelenti, hogy egy bolt, mint például a Lord Shop havi eladott pelenka készlete jelentősen hozzájárulhat az építőanyag árak csökkenéséhez. Nem elhanyagolható innováció ez akkor. amikor a lakhatási válság globális probléma.