Derékfájás kezelése a fájdalomcsillapítókon túl

Derékfájás kezelése a fájdalomcsillapítókon túl

Amikor megjelenik a derékfájás az első feladat mindenképpen annak csillapítása, hiszen a mozgásképtelenség és a heves, szűnni nem akaró fájdalom nem viselhető el hosszabb távon. Ezt követi a derékfájás okainak feltárása, ami a legtöbb esetben valamilyen degeneratív porckorong elváltozás, de számtalan dologra vezethető vissza a gerinc környéki fájdalom. A szakorvosi vizsgálatok azért is fontosak, hogy az esetleges komolyabb megbetegedéseket kizárja és a nem mozgásszervi eredetű panaszok is diagnosztizálásra kerüljenek.

A fájdalom csillapítása fontos, akár a gyulladást helyileg csökkentő injekció adásával is, de szem előtt kell tartanunk, hogy ezek a megoldások csak tüneti kezelések, a kiváltó okot nem szüntetik meg. A klasszikus kezelés a fájdalomcsillapításon túl szinte minden esetben tartalmaz gyógytornát. A mozdulatokat a gyógytornász betanítja, de nekünk otthon szükséges azokat rendszeresen és hosszú időtávon át végeznünk. A gerincterápia ezen felül masszázzsal egészül ki, illetve több természetes gyógymód létezik az izmok regenerációjára. Az eredmény általában lassabban jelentkezik és nem is feltétlenül a kezelés alatt, ugyanakkor tartós.

Túlsúly vagy mozgásszegény életmód esetén változtatnunk kell mindennapi tevékenységeinken is. A gerincet kímélő sportolás, például az úszás vagy a jóga, kifejezetten segíti a legtöbb fajta derékfájdalom mérséklését. Gyakran a nem megfelelő fekhely, a rosszul kialakított munkaállomás vagy valamilyen más okból rögzült helytelen testtartás is oka lehet a derékfájásnak. Ezeken sajnos sokszor nehéz változtatnunk, hiszen egy új matrac drága, míg munkánkat nem feltétlenül tudjuk lecserélni. Tegyük meg amit csak tudunk, mert egészségünk megőrzése mindennél fontosabb, remélhetőleg ezt munkaadónk is belátja.

A porckorong és a csontok erősítése általánosságban fontos ilyenkor. A legtöbb gyógyszertár tud ajánlani megfelelő étrend-kiegészítőt vagy vitamint. Mint megannyi probléma esetén, itt is a C-vitamin hiány kulcsszerepet játszhat a derékfájdalom kialakulásában.