Tusfürdő és forró fürdő a depresszió ellen

Tusfürdő és forró fürdő a depresszió ellen

A kutatók szerint a rendszeres meleg fürdőnek pozitívabb az élettani hatásra a testre nézve, mint a testmozgásnak.

Biztos vagyok benne, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet meggyógyítani egy jó fürdővel, még ha elsőre nem is jut ilyen eszünkbe. A rendszeres délutáni fürdőzés mérsékelt, de tartós hangulatemelkedéssel jár például a depresszióban szenvedők körében. Valójában a hatás mértéke nagyobb volt, mint a fizikai gyakorlaté – így bátran kijelenthetjük, hogy ez egy megalapozott hangulatjavító.

A test maghőmérséklete általában nappal emelkedik, éjszaka pedig csökken – valójában ez az éjszakai csökkenés segít elaludni azáltal, hogy elősegíti a melatonin hormon felszabadulását, amely jelzi a szervezetnek, ha éjszaka van. De depressziós embereknél ez a hőmérsékleti ritmus gyakran laposabb, megszakad vagy több órával késik. A reggeli erős fénynek való kitettség, amely egyrészt erősíti a cirkadián ritmust, másrészt korábbra tolja azt a nap folyamán, szintén enyhíti a depressziót.

Egy tanulmányban a németországi Freiburgi Egyetem kutatói 45 depressziós embert bíztak meg azzal, hogy vagy üljenek 40 °C-os vízben legfeljebb 30 percig, majd további 20 percre takaróba és melegvizes palackokba csavarják magukat vagy végezzenek 40-45 percen keresztül heti kétszeri aerob edzést. Nyolc héttel később a délutánonként rendszeresen meleg fürdőt vevők hat ponttal értek el magasabb értéket egy általánosan használt depressziós skálán, míg a testmozgást végző csoport átlagosan három ponttal csökkent.

Bár a tanulmány kicsi volt, és volt néhány módszertani probléma (a gyakorlatcsoportban résztvevők közül sokan kiestek), a meglévő bizonyítékokra épít, amelyek arra utalnak, hogy a testhőmérséklet felhasználható cirkadián ritmusunk módosítására. Más tanulmányok kimutatták, hogy a lefekvés előtti meleg fürdő elősegítheti az elalvást, mivel kitágítja a bőr ereit, ami segít a szervezetnek a felesleges hő levezetésében. Ez csak akkor működik, ha a hálószobáját viszonylag hűvösnek tartjuk – körülbelül 18 C az ideális.

Valójában az egyik oka annak, hogy a meleg fürdő csökkentheti a depressziót és előmozdítja az egészség fenntartását, egyszerűen az, hogy javítja az alvásunkat. Természetesen a rendszeres testmozgás és a meleg fürdők mellett az egészséges életmód fenntartásának egy másik fontos kisérője a megfelelő étrend tartása.

A melegfürdő különösen jól tud elsülni, ha megfelelő tusfürdő kerül felhasználásra, hiszen a fürdő közben nemcsak megnyugodhatunk, de meg is tisztulhatunk a fürdés során. A legtöbb tusfürdő hidratáló komponenseket is tartalmaz, így megőrizve bőrünk épségét. Persze ma már egyre több tusfürdő hatásosan lép fel a narancsbőr ellen is, és jó kiegészítője lehet a stria elleni krém hatásmechanizmusának.

Legtöbbször a friss kis mama közösség az, aki fáradalmai kipihenésére nyugodtan megemelheti a forró fürdők számát, garantáltan javítani fogják a hangulatukat.