Miért érdemes mindig váltani a téli és a nyári gumi között

Miért érdemes mindig váltani a téli és a nyári gumi között

Egy autó gumi élettartama és előnyös tulajdonságai elsősorban attól függnek, hogy milyen körülmények között használjuk őket, illetve attól, hogy amikor éppen nincsenek használatban, akkor hogyan történik tárolásuk. Télen egészen más útviszonyokkal kell számolnunk, mint nyáron, jellemzőbb a nedvesebb, esetleg latyakos, havas útfelület, aminek hőmérséklete is más. A biztonságos közlekedés elsődleges szempont a téli gumira való váltás esetén. A váltás akkor indokolt, ha a jellemző vezetési időnkben a hőmérséklet 7 fok alá esik: ez azt is jelenti, ha döntően hajnalban vezetünk korábban kell cserélnünk, mint ha általában délután. Tévhit, hogy télen jobb a keskenyebb gumi: azon gumi méretek közül válasszunk, amit a gyártó is megadott – nem véletlenül számították ki a mérnökök az optimális méreteket. (A méret választásnál elsősorban a magasság és szélesség aránya számít.)

A nyári gumi is növeli a biztonságot a forró napokon: jobb a kanyartartás, rövidebb a fékút. A nyári gumi ezen felül halkabb, kevésbé kopik és az üzemanyag fogyasztás is kedvezőbb, ha az évszaknak megfelelő darabot használunk. Sokakban merül fel alternatívaként a négy évszakos gumi, amivel elkerülhetővé válik az évi kettő csere. A négy évszakos gumik tulajdonságai kielégítőek minden évszakban, de igaziból egyik évszakban sem a legtökéletesebbek. Elsősorban azoknak ajánlott, akik rövidebb távokon és főként városban használják a gépjárművüket alacsonyabb sebesség mellett.

Még két dologról feltétlenül érdemes szólni. Az egyik a gumiabroncsok tárolása. A nem megfelelő tárolás ugyanis károsítja a gumit. Ha nincs saját garázsunk, ahol külső környezeti behatásoktól tudnánk óvni azt, akkor tároltassuk azt műhelyünkkel, ahol a szokásos cserét minden alkalommal elvégeztetjük. A másik a profilmélység. A profilmélység sok tekintetben a legfontosabb tulajdonsága egy guminak. Egy márkásabb, jobb minőségű, drágább, de kopottabb gumi rosszabb menettulajdonságokkal fog rendelkezni, mint egy megfelelő profilmélységgel rendelkező. Rendszeresen ellenőrizzük guminkat és ne tegyünk gépjárművünkre olyan gumit, aminek cseréjét javasolják a műhelyben. Szakszerűen tárolt és megfelelő profilmélységű gumi akár tíz éven keresztül is használható.