A csípőfájdalom háttere és lehetséges kezelési metódusai

A csípőfájdalom háttere és lehetséges kezelési metódusai

Egy olyan összetett feladatsort elvégző testrész esetében, mint amilyen az emberi csípő többféle okkal is érdemes számolni, amennyiben felüti magát a fájdalom. Az ízületi panasz általában fokozatosan alakul ki, de előfordulhat az is, hogy egy baleset váltja ki. Fiatal felnőtteknél a csípőízületen belül a csípő becsípődéses/ütközési szindrómája a leggyakoribb típus és intenzívebb mozgás vagy hosszan tartó ülés után eredményezhet fájdalmas tüneteket. Az akut szakaszt követően gyakran egy ideig nem okoz panaszt, ilyenkor azonban a porc károsodása alattomosan, ismertetőjelek nélkül folytatódik tovább, amíg el nem éri a kritikus szintet. Ezért is érdemes a korai szakaszban felismerni és megkezdeni a kezelést, hogy gyulladásos állapot ne alakuljon ki, illetve célzottan kerülni bizonyos tevékenységek végzését.

A csípőfájdalom ízületen kívüli tényezői között szerepel az úgynevezett sportolók sérve, aminek a kiváltó okai leggyakrabban a lágyéki szakaszt érintő, ismétlődő és nagy erővel történő forgó, csavaró mozgások, emiatt elsősorban focisták vagy például teniszezők érintettek. A pattanó csípőnek három formája is van; az elsőt a túl feszes oldalsó szalag, a másodikat a szintén túl feszes csípő hajlítóín okozza, a harmadik típusnál pedig az ízületben található szabadtest tehető felelőssé a csípőfájdalom miatt.

Legtöbbször külön kategóriát képvisel az előbbiektől eltérve, ha a csípőfájdalom érettebb felnőttkorban alakul ki. Ilyenkor olyan problémákkal kell számolni többek között, mint a csípőízületi porc kopása, artrózis, a csípő oldalsó vagy hátsó izmait érintő ínszakadás, de az ágyéki gerinc kopásából, illetve a porckorong sérvből is származhat a csípőfájdalom.

Az érintett személy tünetei egy alapos kivizsgálást követően kerülnek diagnosztizálásra, az adott probléma kezelése komplex és több irányú lehet, ez teljes mértékben esetfüggő. Sokszor megoldódhat a panasz a kitartóan végzett gyógytorna vagy manuálterápia segítségével, illetve az orvos kiegészítésként javasolhat szteroidos injekciókat is.

Amennyiben a konzervatív terápia nem hatékony, a műtét jön szóba, amit minden esetben ajánlott specialistára bízni a minél gyorsabb és eredményesebb javulás érdekében.